Stojantiesiems į aukštąsias mokyklas, vidurinį išsilavinimą įgijusiems 2024 m. ir vėliau, bus taikomi vienodi minimalūs reikalavimai tiek stojant į valstybės finansuojamas, tiek į nefinansuojamas studijų vietas. 

Naujoje Mokslo ir studijų įstatymo redakcijoje (59 str.) numatyta, kad į aukštosios mokyklos pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas konkurso būdu priimami asmenys, turintys ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą ir išlaikę ne mažiau kaip 3 (stojantieji į menų studijų krypčių grupės studijas ir baigę trumposios pakopos studijas – ne mažiau kaip 2) valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos (stojantiesiems į menų studijų krypčių grupės studijas jo išlaikyti nebūtina) ir stojančiojo pasirinktą egzaminą (baigusiems trumposios pakopos studijas pasirinkti egzamino nebūtina). 

Taikomi ir šie reikalavimai:

1) trijų valstybinių brandos egzaminų įvertinimų aritmetinis vidurkis švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka prilygsta brandos egzaminų programose nustatytam pagrindiniam mokymosi pasiekimų lygiui (turės būti ne mažesnis nei 36 balai), jeigu stojama į universitetines studijas;

2) trijų valstybinių brandos egzaminų įvertinimų aritmetinis vidurkis švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka prilygsta brandos egzaminų programose nustatytam patenkinamam mokymosi pasiekimų lygiui (turės būti ne mažesnis nei 16 balų), jeigu stojama į kolegines studijas.

Atkreipkite dėmesį, kad stojantieji, vidurinį išsilavinimą įgiję ankstesniais metais, turi tenkinti tais metais, kai jie baigė mokyklą, galiojusius minimalius rodiklius.

2024 m. priėmimo datos turėtų paaiškėti jau netrukus. Stebėkite Kurstoti.lt naujienas. 

Taip pat kai kurios aukštosios mokyklos jau patvirtino mažiausio stojamojo konkursinio balo reikšmes. Didžioji dalis universitetų palieka ir anksčiau galiojusį minimalų konkursinį balą – t. y. 5,4, o, pavyzdžiui, Vilniaus universitetas šių metų abiturientams taikys naują minimalų stojamąjį balą – 5. Apie tai išsamiau rašėme šiame straipsnyje. Kitos aukštosios mokyklos apie šiemet galiojantį minimalų stojamąjį balą informaciją pateikia ar jau netrukus pateiks savo interneto svetainėse. 

Primename, kad prašymus studijuoti, kaip ir kasmet, bus galima teikti nuo birželio 1 d.

Jei norite iš anksto pasimodeliuoti savo galimą konkursinį balą, pasinaudokite mūsų konkursinio balo skaičiuokle arba LAMA BPO parengta skaičiuokle

O jei dar galutinai neapsisprendėte, ką ir kur studijuoti, „Kuo būti“ ir „Kur stoti“ žurnalai padės apsispręsti – susidėlioti mintis, pagalvoti apie variantus, kurių dar nesvarstėte, išsirinkti, palyginti, įvertinti galimybes ir nusistatyti prioritetus. Patogiausias būdas žurnalus įsigyti – paslaugus šią nuorodą

Daugiau informacijos apie priėmimą į pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas rasite LAMA BPO tinklalapyje.

Pagal LAMA BPO ir aukštųjų mokyklų informaciją straipsnį parengė Rūta Anusevičienė