„Praktikoje akivaizdžiai matyti, kad profesionaliai valdomos įmonės lengviau įveikia iššūkius ir pasiekia sėkmės, o kitos, susidūrusios su panašiais sunkumais, tačiau neturėdamos tinkamos vadybos, yra priverstos nutraukti savo veiklą. Tai akivaizdžiai parodo profesionalios vadybos svarbą verslo sėkmei”, – teigia dr. Jurga Vestertė, Verslo technologijų ir verslininkystės katedros docentė ir bakalauro studijų Verslo vadybos programos vadovė.

Verslo vadybos programos dažnai sulaukia kritikos dėl suteikiamų tik bendrų žinių ir įgūdžių, esą po studijų negalima rasti garantuoto darbo, tačiau programos vadovė įsitikinusi – tokia kritika yra ne visai pagrįsta ir neatsižvelgia į visapusę vertę ir galimybes, kurias programa suteikia studentams, bei neatspindi realios situacijos darbo rinkoje.

„Iš tiesų, tikėtis iškart tapti įmonės vadovu, baigus verslo vadybos bakalauro studijas, nereikėtų. Nors, sukūrus savo verslą, ir tampi pagrindiniu vadovu, – šypsosi dr. J. Vestertė.  – Šiuolaikinės verslo vadybos programos, tokios kaip mūsų, neapsiriboja tik teorinėmis žiniomis. Studentai dalyvauja praktiniuose projektuose ir verslo simuliacijose, išvyksta į mainų programas užsienyje, kurios suteikia realaus pasaulio patirties. Tai padeda jiems įgyti praktinių įgūdžių, kurie yra būtini darbo rinkoje.“ 

Rinkoje verslai aktyviai įsisavina įvairias technologijas bei nuolat diegia pokyčius, o tai reiškia, kad reikia rasti atsakingų, gebančių į procesus integruoti technologijas darbuotojų, kurie galėtų imtis inovacijų diegimo, šiuolaikinių produktų vystymo, įvairių verslo projektų – nuo skaitmeninio marketingo strategijos parengimo ar vidinių procesų modernizavimo iki verslo plėtros į užsienio rinkas ar verslo modelio pokyčių diegimo. 

„Nors tiesa, jog verslo vadybos principai gali būti išmokti ir savarankiškai, universitetinės studijos suteikia daug daugiau. Siekiant karjeros versle, būtina turėti gerai struktūruotas žinias apie verslo valdymą ir užmegztus profesinius ryšius. To neįmanoma pasiekti vien tik klausantis internetinių kursų ar blogerių patarimų. Šiuo požiūriu universitetai ir toliau išlieka nepakeičiami“, – tvirtina programos vadovė. 

Studijų metu studentai turi galimybę užmegzti ryšius su verslo atstovais, dėstytojais ir bendraamžiais. Kartu dirbant prie projektų, dalyvaujant studentų organizacijos veiklose, kuriami vertingi profesiniai ryšiai, kurie labai praverčia ateityje. „Universitetinės studijos – tai ne tik žinių įgijimas. Tai ir asmeninio tobulėjimo laikas. Išmoksite kritiškai mąstyti, kūrybiškai spręsti problemas, efektyviai bendrauti ir dirbti komandoje. Šie įgūdžiai bus nepaprastai naudingi ne tik versle, bet ir asmeniniame gyvenime“, – pritaria šią programą baigusi absolventė Karolina Kardokaitė.

Atnaujinta Verslo vadybos programa

Nuo šio rudens siūloma Verslo vadybos programa atnaujinta, skiriant ypatingą dėmesį darbdavių vertinamoms specializacijoms – verslo projektų valdymui bei marketingui.

Projektų vadovai yra atsakingi už projekto planavimą, organizavimą, vykdymą ir kontrolę. Šios specializacijos metu studentai įgyja įgūdžių, kaip efektyviai valdyti laiką, išteklius ir komandas, taip užtikrinant projekto sėkmę. Projektų vadovai yra labai paklausūs įvairiose industrijose, nes jų kompetencijos yra būtinos tiek startuoliams, tiek didelėms korporacijoms. 

Marketingas, savo ruožtu, yra sritis, kurioje susilieja kūrybiškumas, analitika ir verslo išmanymas. Marketingo specialistai kuria ir įgyvendina strategijas, kurios padeda įmonėms atrasti savo tikslinę auditoriją, sukurti stiprų prekės ženklą ir didinti pardavimus. Šiandien marketingas apima ne tik tradicines priemones, bet ir skaitmenines platformas, socialinius tinklus bei duomenų analitiką. Marketingo specialistai tampa nepakeičiamais partneriais verslui, padedančiais augti ir klestėti.

Atnaujinta verslo vadybos programa orientuojasi ne tik į teorinių žinių įgijimą, bet ir į praktinių įgūdžių lavinimą. Studentai įgyja patirties dirbdami su realiais projektais, spręsdami aktualias verslo problemas ir taikydami skaitmeninius įrankius. Didelis dėmesys skiriamas kūrybiškumui, problemų sprendimui, komandiniam darbui ir lyderystei ugdyti.

Pagrindinės verslo pasaulio tendencijos – skaitmenizacija, globalizacija ir tvarumas – integruojamos į visus specialybės studijų dalykus. Studentai mokosi valdyti duomenis, taikyti skaitmeninius įrankius ir kurti skaitmenines strategijas, rengti įžvalgas ir priimti pagrįstus sprendimus.

Verslas šiandien neapsiriboja nacionalinėmis sienomis, todėl būsimiems vadybininkams būtina suprasti skirtingas kultūras, rinkas ir verslo modelius. Programa skatina tarpkultūrinį bendradarbiavimą ir ugdo globalų mąstymą.

Verslo socialinė atsakomybė ir tvarumas tampa aktualiausiomis temomis. Studentai mokosi vertinti verslo poveikį aplinkai ir visuomenei, ieškoti tvarių sprendimų ir prisidėti prie teigiamų socialinių pokyčių.

„Šiandien studijos universitete – tai ne tik žinių įgijimas, bet, pirmiausia, asmenybės ugdymas. Būsimieji vadovai turi būti ne tik kompetentingi, bet ir etiški, kūrybingi, atsakingi, mokėti dirbti komandoje ir gebėti nuolat keistis. Orientuojamės į praktinius įgūdžius, inovacijas, skaitmenizavimą, tvarumą, socialinę atsakomybę ir verslumą – tai, ko reikia sėkmingai karjerai šiuolaikiniame versle“, – teigia dr. J. Vestertė.

Baigę Verslo vadybos programą, studentai gali tikėtis įvairių karjeros galimybių. Nors tiesiogiai vadovaujančios pozicijos gali būti pasiekiamos ne iš karto, absolventai dažnai pradeda savo karjerą kaip marketingo specialistai, projektų vadovų asistentai ar verslo analitikai. Šios pradinės pozicijos suteikia galimybę įgyti vertingos patirties ir toliau kilti karjeros laiptais pasirinktame sektoriuje. 

Atsakomybė už savo ateitį

Sėkminga karjera prasideda nuo aiškaus tikslo ir atsakingo požiūrio į savo ateitį. 

Suprantama, kad jaunam žmogui gali atrodyti sudėtinga nuspręsti, ko jis nori iš gyvenimo. Universitetas gali būti tramplinu į sėkmingą karjerą, tačiau tik nuo jo paties priklauso, kiek jame žingsnių žengs.

„Įstoję į Verslo vadybos programą, jau pirmame kurse susipažinsite su įvairiomis verslo sritimis, įgysite žinių apie verslo valdymo principus ir pradėsite mąstyti apie savo ateities tikslus. Taip pat turėsite galimybę susitikti su patyrusiais verslo lyderiais ir sužinoti apie jų karjeros kelią. Visa tai padės tiksliai apibrėžti savo karjeros tikslus ir pasirengti planą, kaip juos pasiekti. Vieniems tai galbūt tai bus prestižinė pozicija ir didelis atlyginimas, kitiems – asmeninis tobulėjimas, savirealizacija ir galimybė prisidėti prie visuomenės gerovės. Kitaip tariant, universitete jums bus suteiktos visos reikiamos priemonės ir palaikymas, tačiau tik jūs patys galite nuspręsti, ką norite pasiekti ir kaip tai padaryti.“ – pataria dr. J. Vestertė. 

Ši bakalauro studijų programa yra skirta tiems, kurie ateityje save mato vadovaujamose pozicijose bei domisi verslu. Studijuodami:

- sužinosite, kaip valdyti skaitmenizavimą ir integruoti dirbtinį intelektą versle;

- išmoksite naujų vadybos metodų, kuriuos pažinsite kartu su pažangiausių verslų atstovais;

- naudositės marketingo laboratorija, kuri suteiks galimybes testuoti inovatyvius sprendimus;

- būsite pasirengę taikyti duomenų analitiką projektų valdymui.

Plačiau susipažinti su VILNIUS TECH Verslo vadybos fakulteto siūloma Verslo vadybos bakalauro studijų programa galite čia.