Ar kada nors teko susimąstyti, kas įvyktų, jei sugestų transporto priemonės, sutriktų logistika ir tiekimo grandinės? Bet koks transportas ir judėjimas jomis – automobilių kelių, geležinkelių, oro, jūrų, vidaus vandenų ir net vamzdynų – svarbi jungtis tarp pradinių žaliavų tiekėjų, gamintojų ir vartotojų. Dėl šios priežasties transportas labai svarbus kasdieniniame gyvenime ir turi būti patikimas bei saugus.

Jeigu transportas sustotų, parduotuvėse baigtųsi maisto prekės, taptų problematiška surinkti ir išvežti šiukšles, vaistinėse pritrūktų vaistų, būtų neįmanoma nuvežti sergančiųjų į poliklinikas ir ligonines, degalinėse pasibaigtų degalai, sulėtėtų gamybos ir statybos procesai, pradėtų lėtėti ekonomika. Galiausiai pradėtų užsidarinėti parduotuvės, vaistinės, degalinės, poliklinikos, ligoninės, įvairios įmonės, nustotų kursuoti viešasis transportas, nevažiuotų dauguma asmeninių transporto priemonių, sutriktų veikla arba užsidarytų transporto terminalai, dėl susikaupusių buitinių ir gamybos šiukšlių prasidėtų epidemijos, dėl geriamojo vandens, maisto produktų trūkumo prasidėtų badas, būtų sudėtinga rūpintis šalies gynyba ir t.t.

 Tam, kad transportas nesustotų ir sistema veiktų efektyviai, reikia žmonių, gerai išmanančių transporto sistemą, inžinerines transporto priemonių konstrukcijas, saugųjį eismą užtikrinančias priemones ir logistikos elementus. Kiekvienas iš mūsų esame suinteresuoti, kad bet koks keleivių ir krovinių judėjimas vyktų sklandžiai ir saugiai, tad transporto srities profesionalų visuomet reikėjo, reikia ir tikrai reikės ateityje.

VILNIUS TECH Transporto inžinerijos fakultete šiuo metu rengiami Transporto inžinerijos ir Transporto inžinerinės ekonomikos ir logistikos specialistai. Jiems dėsto patyrę dėstytojai, išmanantys klasikines ir inovatyvias transporto priemones ir jų saugųjį eismą ir eksploataciją užtikrinančias sistemas, kurie taip pat logistikos ir transporto verslo žinias perteikia būsimiems inžinieriams, o jie netolimoje ateityje galės rūpintis transporto sistemos darnumu, funkcionalumu, saugumu ir patikimumu.

Dažnai manoma, kad transporto sritis yra tik tai, kas susiję su transporto priemonėmis. Tai yra tiesa, tačiau transporto sistema yra gerokai platesnė ir ją sudaro 3 pagrindinės dedamosios.  Visų pirma, žinoma, transporto priemonės ir susiję įrenginiai, t.y. automobiliai, geležinkelio riedmenys, autobusai, troleibusai, funikulieriai, lynų keltuvai, paspirtukai, dviračiai, motociklai, laivai, liftai, vamzdynai ir t. t.  Antra labai svarbi dedamoji yra eismo ir transportavimo infrastruktūra, kurią sudaro automobilių keliai, geležinkeliai, jūrų ir vidaus vandenų keliai, vamzdynai, lynai ir t.t. Ir trečioji – tai, kas susiję su transportavimo subjektais (žmonėmis, gyvūnais) ir konkrečiais objektais (įvairiais kroviniais).

VILNIUS TECH Transporto inžinerijos fakulteto studentai studijų metu pasižymi kūrybiškumu, analitiniu mąstymu ir sugebėjimu į įvairiais situacijas pasižiūrėti kompleksiškai, kas šiuo metu labai vertinama darbo rinkoje. 

„Džiaugiamės, kad mūsų fakulteto absolventų žinios yra vertinamos ir jie įsidarbina didžiausiose transporto ir logistikos kompanijose, kuriose, remiantis statistiniais duomenimis, vidutinis bruto darbo užmokestis yra virš 3000 EUR, ir tai gerokai viršija šalies darbo užmokesčio vidurkį“, – teigia dekanas prof. dr. Olegas Prentkovskis.

Studijų metu transporto inžinieriai ir logistikos specialistai daugiausiai žinių gauna apie 1-ąją ir 3-ąją dedamąsias ir tuo pačiu gauna kompleksinių transporto žinių apie visų dedamųjų tarpusavio sąveiką. Tai reiškia, kad būsimieji specialistai be fundamentinių žinių iš transporto inžinerijos, logistikos ir tiksliųjų mokslų, taip pat gauna tarpdisciplininius pagrindus ir iš kitų inžinerijos sričių, informacinių technologijų, kūrybos, komunikacijos, vadybos, ekonomikos, finansų ir teisės. Tai padeda įgyti konkurencinį pranašumą tiek Lietuvos, tiek užsienio darbo rinkoje. Pasak dekano, fakulteto absolventai kuria ir ateityje kurs tvarią, efektyvią ir saugią transporto infrastruktūrą bei prisideda prie Lietuvos gerovės augimo.     

Tekstą parengė: Transporto inžinerijos fakulteto komunikacijos ir bendruomenės prodekanė doc. dr. Kamilė Taujanskaitė.