Šiuolaikinė aplinkosauga tai ne vien aplinkos komponentų (atmosferos, vandens, dirvožemio) taršos mažinimo priemonių diegimas ar jų priežiūra, bet ir gebėjimas taikyti prevencines aplinkos apsaugos strategijas, kurios padeda išvengti aplinkos komponentų taršos, o ne tvarkyti jau susidariusiąją. Pastarosios strategijos taikymas sudaro galimybes darniai ir subalansuotai plėtrai. Darbdaviams svarbu, kad atėję jauni ir kvalifikuoti specialistai mokėtų dirbti savarankiškai, mokėtų bendrauti, žinotų šiuolaikinės aplinkosaugos ypatumus.

Aplinkos apsaugos inžinerijos specialistus Utenos kolegija rengia nuo 2010 metų.

Studijų programos Aplinkos apsaugos inžinerija studentai dar studijuodami aktyviai dalyvauja įvairiuose tiriamuosiuose darbuose: Viešos, Krašuonos ir Vyžuonos upių fizikinių-cheminių kokybės elementų rodiklių monitoringas – vertinama upių ekologinė būklė; Utenos rajono šaltinių turistinės vertės ir vandens kokybės monitoringas – nustatomos nitratų, bendrosios geležies koncentracijos, bendrasis kietumas, fizikiniai rodikliai bei mikrobiologinė tarša; atsinaujinančių energijos išteklių (vėjo, saulės energijos) panaudojimo Utenos mieste tyrimas; patalpų užterštumo radioaktyviosiomis inertinėmis dujomis (222Rn) it kt.

Tyrimų rezultatus pristato tarptautinėse ir respublikinėse konferencijose. Be tiriamųjų veiklų studentai aktyviai dalyvauja įvairiuose aplinkosauginiuose konkursuose bei projektuose.

Utenos kolegija ir šiais metais laukia norinčių studijuoti Aplinkos apsaugos inžinerijos studijų programą, kurią baigę absolventai gali dirbti ūkinės veiklos įmonėse, valstybinėse ir vietos savivaldos institucijose aplinkos apsaugos inžinieriumi, ekologu arba užimti kitas su aplinkos apsauga susijusias pareigas.

Nuotraukose: Būsimieji aplinkos apsaugos inžinieriai daug dėmesio skiria praktinei veiklai.