IT specialistų poreikis auga

Nenuostabu: šiemet pasaulio gyventojai ir įmonės IT prekėms ir paslaugoms išleis apie 4 trilijonus JAV dolerių. Technologijų poreikis ir išlaidos joms nuolat auga, kartu – ir šių specialistų poreikis bei jų atlyginimai (http://www.15min.lt/verslas/naujiena/kam-to-reikia/it-specialistu-algos-nemazes-dar-bent-20-metu-677-452860).

Pasaulio darbo rinkos ekspertai teigia, kad ateityje perspektyviausių profesijų sąraše IT specialistai atsidurs penktoje-aštuntoje vietose, taip pat užsienio šalių prognozėse minima kompiuterių sistemų analitikų, tinklinių sistemų analitikų, informacijos sistemų administratorių, elektronikos ir kompiuterinių technologijų inžinierių paklausa.

2011 m. asociacijos „INFOBALT“ atliktas informacinių ir ryšių technologijų (IRT) specialistų pasiūlos - paklausos iki 2020 metų Lietuvoje tyrimas parodė, jog didžiųjų informacinių ir ryšių technologijų sektoriaus darbdavių ir asociacijos narių nuomone artimiausiais metais IRT specialistų paklausa rinkoje ims gerokai viršyti pasiūlą. 2011–2016 m. laikotarpio pabaigoje numatomas apie 6 tūkst. specialistų trūkumas.

2013-2014 m. Utenos kolegija atliko informacinių sistemų inžinerijos (ISI) studijų programos poreikio tyrimą.  Tyrimui buvo pasirinktos Utenos regiono įmonės, kuriose yra naudojamos informacinės technologijos bei specializuotos įmonės, kurių veiklos sritys - prekyba kompiuterine įranga, ryšiai, IT, leidybos paslaugos, reklama ir pan. Tai AB „Utenos trikotažas“, UAB „Utenos mėsa“, UAB „Švyturys-Utenos alus“, AB „Teo LT“, UAB „Utenos vandenys“, UAB „Umaras“ir kitos. Iš viso buvo analizuoti 143 įmonių vadovų ir atsakingų darbuotojų užpildyti klausimynai.

Tyrimo rezultatai parodė, kad  įmonėms reikalingi kvalifikuoti informacinių sistemų inžinerijos specialistai, gebantys atpažinti, analizuoti ir pašalinti techninės įrangos gedimus, nustatyti operacinės sistemos tinkamumą, įdiegti ir prižiūrėti reikiamą operacinę sistemą, šalinti kompiuterių tinklo techninės ir programinės įrangos gedimus. Baigę studijas informacinių sistemų inžinerijos studijų programos absolventai galėtų dirbti įmonėse, kuriose naudojamos informacinės komunikacinės technologijos ir kompiuterizuotos sistemos bei specializuotose įmonėse, kurių veiklos sritys yra prekyba kompiuterine įranga, informacinės komunikacinės technikos aptarnavimas ir remontas, ryšiai, leidybos paslaugos, reklama ir pan., IS administratoriais, IT inžinieriais.

Utenos kolegijos Informacinių sistemų inžinerijos studijų programa

Utenos kolegija, atsižvelgdama į minėtų specialistų poreikį, savo siūlomų programų sąrašą papildė nauja Informacinių sistemų inžinerijos studijų programa.

Studijų programos tikslas - rengti kompetentingus informacinių sistemų inžinerijos profesinį bakalaurą įgijusius specialistus, gebančius kurti ir palaikyti aukštą organizacijų informacinių sistemų lygį, eksploatuoti ir prižiūrėti kompiuterių ir jų sistemų techninę bei programinę įrangą, atitinkančius regiono, šalies ir užsienio rinkos poreikius, pasirengusius sėkmingai konkuruoti nuolat kintančioje darbo rinkoje, gebančius nuolat tobulintis bei dirbti globalizuotos kaitos sąlygomis.

Specializacijos: Kompiuterinių sistemų valdymas; Interneto projektų valdymas; Programavimas mobiliems įrenginiams.

Absolventai, įgiję informacinių sistemų inžinerijos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį, galės dirbti įvairiose informatikos inžinerijos srityse:

  • atliekant asmeninio kompiuterio pagrindinės bei periferinės techninės įrangos priežiūrą,
  • eksploatuojant kompiuterio programinę įrangą,
  • projektuojant, diegiant bei eksploatuojant vietinį kompiuterių tinklą ir jį integruojant į globalųjį tinklą,
  • valdant ir kontroliuojant informacinius išteklius,
  • numatant informacinių technologijų vystymosi perspektyvas,
  • nustatant informacinių technologijų ekonomiškai pagrįstą poreikį įmonėje, informacinių paslaugų strategiją,
  • modeliuojant ir kokybiškai valdant kompiuterinių sistemų projektą,
  • skaitant, analizuojant ir modeliuojant grafinius vaizdus įvairiomis grafinių vaizdų apdorojimo programinėmis priemonėmis,
  • modeliuojant ir valdant mobilių įrenginių kompiuterinius projektus,
  • modeliuojant ir kokybiškai valdant mobiliesiems įrenginiams skirtus kompiuterinių sistemų projektus.

Daugiau informacijos apie ISI programą: http://www.utenos-kolegija.lt/index.php?-144498725