Nuotolinės studijos – tai modernus mokymosi būdas, pasitelkiant informacines technologijas ir mokantis per atstumą. Nuotolinės studijos yra itin patogus būdas žmonėms, dėl tam tikrų priežasčių negalintiems - daug dirbantiems, auginantiems vaikus, dirbantiems užsienyje, neįgaliesiems ar kt., skirti laiko studijoms pagal griežtus paskaitų tvarkaraščius.

Studijų dalykų mokymosi medžiaga pateikiama bei studijų procesas organizuojamas virtualios mokymosi aplinkos Moodle bei vaizdo konferencijų programinės įrangos AdobeConnect priemonėmis. Dalis užsiėmimų vykdomi virtualiai realiu laiku, o jų įrašai skelbiami Moodle aplinkoje vėlesnei peržiūrai. Dėstytojai teikia interaktyvias konsultacijas studentams, o studentai už atliktus darbus turi galimybę atsiskaityti vaizdo konferencijų būdu. Galutiniai dalykų atsiskaitymai (egzaminai) vyksta Utenos kolegijos patalpose pagal individualų, iš anksto su studentais suderintą, grafiką. Tačiau negalintiems dalyvauti galutiniai atsiskaitymai gali būti organizuojami taip pat nuotoliniu būdu.

Pakalbinome ištęstinių studijų antro kurso studentus Kristiną Gagis ir Aurelijų Morlencą bei pirmo kurso studentę Ramunę Morlencienę, kurie šiuo metu studijuoja Turizmo ir viešbučių administravimą nuotoliniu būdu.

1. Kokioje šalyje ir mieste šiuo metu gyvenate? Kiek laiko jau gyvenate užsienyje?

Kristina: Šiuo metu gyvenu Didžiojoje Britanijoje, Bournemouth mieste. Nuolatos čia gyvenu jau beveik 5 metus.

Kristina džiaugiasi, kad nuotolinės studijos leidžia jai dirbti užsienyje ir studjuoti.

Aurelijus: Gyvenu Vokietijoje, Hesseno žemėse, Rheingau regione, Oestrich-Winkel miestelyje. Užsienyje, t.y. Vokietijoje, gyvenu 3 metus.

Ramunė: Šiuo metu gyvenu Vokietijoje, 55424 Münster - Sarmsheim. Mano darbas -  aptarnavimas pusryčių metu viešbutyje. Vokietijoje gyvenu nuo 2012 metų spalio. 

2. Kas paskatino Jus studijuoti Turizmo ir viešbučių administravimo specialybę? Kodėl ją pasirinkote?

Kristina: Visada norėjau studijuoti kažką, susijusio su turizmu, rekreacija arba socialiniu darbu.  Kadangi Utenos kolegijoje buvo galimybė studijuoti turizmą nuotoliniu būdu - tai apsispręsti nebuvo sunku. 

Aurelijus: Studijuoti Turizmo ir viešbučių administravimo specialybę paskatino tai, kad aš šitoje srityje dirbu. Aš noriu ir toliau tobulėti. O tobulėjimui reikia ne tik praktinių, bet ir teorinių žinių. 

Aurelijus nuotolinėse studijose įžvelgia daug privalumų. Viena iš jų – galimybė peržiūrėti paskaitų įrašus.

Ramunė: Manau, kad visada reikia žiūrėti į ateitį. Kad galėtum dirbti geresnį ir geriau apmokamą darbą, reikia turėti specialybę ir diplomą. Kodėl turizmas? Man patinka bendrauti su žmonėmis.

3. Kokia Jūsų patirtis studijuojant nuotoliniu būdu? Kokius įžvelgiate šių studijų privalumus ir trūkumus?

Kristina: Pats didžiausias privalumas yra tai,  kad aš galiu dirbti ir studijuoti. Labai smagu, kad visada galiu pažiūrėti paskaitos įrašą, jeigu nedalyvavau interaktyvioje paskaitoje ar noriu dar kartą "sudalyvauti" paskaitoje, pasikartoti, pasitikslinti. Didelis pliusas, kad aš gyvendama užsienyje  turiu galimybę du kartus per metus,  per egzaminų sesijas, aplankyti Lietuvą. Žinoma, kartais labai norisi pabendrauti su dėstytojais, kursiokais gyvai, ne tik kompiuterio ekrane, ar elektroniniais laiškais. Daug sunkiau daryti darbus grupėmis, aš darau viską viena. Kas studijuoja nuolatinėse ar ištęstinėse studijose įprastu būdu, turi didesnę galimybę mokytis kartu, dirbti grupėmis. 

Aurelijus: Informacija yra perduodama tiesiogiai bendraujant dėstytojui su studentu. Studentui suteikiama galimybė asmeniškai su dėstytoju ir kitais studijuojančiais ,,nuotolinukais“ diskutuoti, spręsti problemas ir iškilusius klausimus. Išskirtinis nuotolinių studijų privalumas - Moodle sistema, leidžianti pakartotinai peržiūrėti paskaitas kiekvienam patogiu metu. Aš trūkumų nematau, tačiau kartais susiduriu su atsargiu aplinkinių požiūriu į šį studijavimo būdą, kurio jie nesupranta. Dažnai žmonės, net nesigilindami, ar dėl informacijos stokos,  galvoja, jog taip studijuoti jiems nepavyks.

Ramunė: Nuotolinės studijos turi tik privalumus, nes galima vienu metu ir dirbti, ir studijuoti, nesvarbu, gyveni Lietuvoje ar užsienyje.

6. Ką palinkėtumėte studentams, kurie rinktųsi studijuoti turizmą nuotoliniu būdu?

Kristina: Linkiu netingėti, daug dirbti ir visada eiti į priekį. Pati nesitikėjau, kokie gali būti šilti ir puikūs dėstytojai, jums tikrai čia patiks!

Aurelijus: Studentams, kurie nuspręstų studijuoti nuotoliniu budu, palinkėčiau atrasti malonumą mokytis, semtis naujų žinių, jiems dar neišbandytu būdu. Sėkmės!

Ramunė: Jei tik turite norą studijuoti, bet galvojate, kad neturite laiko, nes dirbate - Jūs klystate!!! Viskas įmanoma su nuotolinėmis studijomis. Planuojantiems rinktis Turizmo ir viešbučių administravimo specialybę norėčiau palinkėti siekti užsibrėžto tikslo ir įsilieti į studijas kaip į 4 metus trunkančią kelionę.

Ramunė siūlo leistis į nuotolines turizmo studijas kaip į  4 metus trunkančią kelionę.

Taigi, labai dėkojame pašnekovams, linkime jiems sėkmės šiose netradicinėse studijose ir kviečiame visus, kurie neturi galimybių studijuoti įprastu būdu, rinktis Turizmo ir viešbučių administravimo studijų   programos nuotolines studijas.

Keliaukite, dirbkite ir mokykitės !!!

Parengė Turizmo ir višbučių administravimo studijų komiteto pirmininkė doc.dr. Jurgita Daubarienė