Prie Zarasų rajono Liudvinavo kaime esančio Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos sienų sandūros taško penktadienį buvo atidengtas naujas Pasieniečių mokyklos vardu pastatytas stogastulpis.

Ta proga šioje vietoje vyko iškilminga mokyklos stogastulpio atidengimo ceremonija. Joje dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), rinktinių ir užkardų vadovai, VSAT Štabo pareigūnai, Zarasų, Visagino, Ignalinos savivaldybių merai ir kiti svečiai.



Stogastulpį pašventino Visagino Švento apaštalo Pauliaus parapijos klebonas Vidmantas Rudokas. Ceremonijos metu čia buvo uždegtas aukuras, aidėjo pasieniečių salvės.  Visi renginio dalyviai buvo vaišinami pasienietiška koše, galėjo pasiklausyti jaunųjų dainorėlių ir Vidaus reikalų orkestro koncerto.


Naujo Pasieniečių mokyklos stogastulpio autorius - Ignalinos rajono tautodailininkas medžio skulptorius Petras Gaižutis.


Mokyklos iniciatyva pastatytas stogastulpis – tai pasieniečių, o taip pat ir būsimųjų pasieniečių, veiklą įprasminantis mažosios architektūros paminklas. Šis stogastulpis primins ilgametes Lietuvos karžygių tradicijas, kurių tęsėjai yra šiandienos pasieniečiai, saugantys ir, jei prireikia, ginantys valstybės sienas ir pačią šalį. Pasieniečių mokyklos simbolis – sakalas – simbolizuos mūsų pasieniečių pasirengimą būti budriems ir akyliems, kad kiti šalies gyventojai galėtų būti ramūs dėl savo saugumo, o valstybė – dėl savo politinės ir ekonominės gerovės. Stogastulpyje esančios dvi saulutės – tai senųjų lietuvių tautos tradicijų persipynimas su krikščioniškomis. Tai dvasinės ir religinės prasmės įamžinimas mūsų visų tarnystėje valstybei bei bendruomeniniame gyvenime.

 


Ši mažojo architektūros paminklo atidengimo ceremonija buvo skirta ir Europos dienos 10-mečiui paminėti.


Mokyklos stogastulpis pastatytas prie kitų šioje vietoje anksčiau iškilusių koplytstulpių ir stogastulpių ansamblio. Pirmas iš jų čia buvo pastatytas tuometinio VSAT Ignalinos rinktinės vado Vlado Beržansko iniciatyva 2005 m., kai gegužės 1-ąją buvo minimos Lietuvos narystės Europos Sąjungoje pirmosios metinės.



Vėliau dar du koplytstulpius pastatė Ignalinos rinktinės Tverečiaus ir Švenčionių užkardų pareigūnai, o po to iškilo ir IAE apsaugos rinktinės, Zarasų bei Visagino savivaldybių, Utenos vyriausiojo policijos komisariato, Ignalinos atominės elektrinės ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos iniciatyva išdrožti koplytstulpiai.