Pavasario saulei vis dažniau besišypsant, nusprendžiu užsukti į Klaipėdos universiteto Menų fakultetą, kuris iš pažiūros atrodo niūrokas ir šaltas. Įžengus į Režisūros katedros studentų namus paaiškėja, kad niūrumas ir šaltis čia neegzistuoja: katedra dvelkia jaunatvišku veržlumu ir energingumu.

Šį kartą su Režisūros katedros vedėja doc. dr. Danute Vaigauskaite, pirmo kurso lėlininkėmis ir antro kurso vaidybos specialybės studentais kalbamės apie tai, kaip gyvena Klaipėdos universiteto Režisūros katedros studentai.

Pirmo kurso lėlininkės pristato spektaklį

Prieš dešimtmetį buvo surinktas paskutinis lėlininkų kursas – būtent šio kurso pagrindu įsteigtas Klaipėdos lėlių teatras. Šiemet Režisūros katedroje vėl studijuoja būsimosios lėlininkės. Nors dar tik pirmo kurso studentės, merginos kovo 22 dieną Klaipėdos lėlių teatre pristatė spektaklį visai šeimai „Rimti žaidimėliai“.

Paklaustos apie studijas merginos neslepia šypsenų savo veiduose. „Man labai patinka viskas, ką čia darome. Ir dėstytojai labai patinka“, – sako pirmo kurso studentė Daina Ulmytė. Jos grupės draugė Monika Treikauskaitė filosofiškai apibendrina: „Teatro studijos – gyvenimo ėjimas į priekį. Teatras – labai gera gyvenimo mokykla, kurioje mes labai daug išmokstame ir daug sužinome.“ Merginos prasitarė, kad galbūt ne visi tai žino, bet aktoriui labai svarbus ir fizinis pasirengimas. „Kartais atrodo, kad studijuojame kūno kultūros akademijoje“, – šyptelėjo būsima lėlininkė Gintarė Damanskytė.

Studijuoti nėra labai lengva. Tai labai ilgas ir daug ištvermės reikalaujantis darbas. Studentė Daina Ulmytė neslepia, kad repeticijos trunka labai ilgai: „Prieš sesiją dažniausiai repetuojame nuo 7 valandos ryto iki 23 valandos vakaro.“ „Tačiau tai darome savo noru, nes mums tai patinka“, – kolegę papildo Rūta Jankevičiūtė. Studijomis labai džiaugiasi ir Aušra Bakanaitė: „Prieš įstodama nepažinojau savęs. Studijuodamas čia atrandi save, pradedi suprasti kitus žmones, pasidarai laisvas. O tada ir gyventi pasidaro lengviau.“

Klaipėdos jaunimo teatras – jaunatviškos energijos pliūpsnis

Doc. dr. D. Vaigauskaitė labai džiaugiasi, kad prieš porą metų į Režisūros katedrą dėstyti atvyko profesorius Valentinas Masalskis, kuris ne tik išlyginamosioms studijoms atsivežė studentų kolektyvą „trupė p.s.“ iš Vilniaus kolegijos, bet ir surinko naują aktorių kursą. Praėjusių metų rudenį šių studentų pagrindu prof. Valentinas Masalskis įkūrė Klaipėdos jaunimo teatrą. Šiemet, būdami jau antro kurso studentai, aktoriai nesnaudžia: „Mes labai aktyviai veikiame. Pradėjome statyti naują M. Nastaravičiaus pjesę „Kita mokykla“. Kiekvienas dabar galvoja apie savo vaidmenį, visi labai nori vaidinti. Dirbame nuo ryto iki vėlaus vakaro, bet turbūt tai ir yra įdomiausia“, – pasakojo antro kurso studentė Rugilė Latvėnaitė. Jos bendrakursė Marija Žemaitytė patikino, kad nuobodžiauti jiems nėra kada: „Mes ne tik mokomės, bet ir rengiame festivalius. Kovo 7–9 dienomis vyko pirmasis mūsų festivalis „Jauno teatro dienos“. Marija džiaugiasi, kad jie gali tiek daug vaidinti būdami tik antro kurso studentai: „Esame dėkingi doc. dr. D. Vaigauskaitei ir prof. V. Masalskiui, kad galime vaidinti spektakliuose su trupe. Tai didelė dovana, nes galime pasirodyti ir Nacionaliniame teatre Vilniuje, ir festivaliuose įvairiuose miestuose. Tiesą pasakius, negalėčiau išvardyti daug studentų, kurie būdami antrame kurse galėtų tiek daug vaidinti.“

Ne tik teorija, bet ir praktika

Katedros vedėja doc. dr. D. Vaigauskaitė pasakoja, kad dabar studijos Režisūros katedroje labai susijusios su praktika: „Katedra šiandien stipri yra tuo, kad rezultatas matomas iš karto.“ Kaip rezultatą vedėja mini Klaipėdos jaunimo teatrą ir jaunųjų lėlininkių įsitraukimą į Klaipėdos lėlių teatro veiklą. Kad praktikos netrūksta, pritaria ir patys studentai. „Per paskaitas mokomės ne tik teorinių dalykų. Mūsų darbas ir yra daugiausia praktinis. Net turėdami laisvo laiko tarp paskaitų, mes užsiėmę tuo, kad nagrinėjame naują pjesę, o vėliau ją repetuojame“, – apie praktinius užsiėmimus kalbėjo aktorė Ieva Pakštytė. Jai pritarė ir aktorius Gytis Šimelionis: „Turbūt tai ir yra didžiausias pliusas, kad mes ne tik su sąsiuviniais lakstome ir užsirašinėjame viską, bet, ką nors užsirašę, pradedame dirbti.“

Tarptautinė teatro režisūros programa – tik KU Režisūros katedroje

Ši programa trunka vienerius metus. Katedros vedėja pabrėžia, kad ši programa yra unikali ir vykdoma tik Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedroje. Nuo 2001 metų čia mokslus baigė 36 studentai iš Norvegijos, Suomijos, Danijos, Švedijos, Farerų salų, Kanados, Ugandos, Zimbabvės, Slovėnijos, Gruzijos, Latvijos. Vedėja džiaugiasi, kad Režisūros katedra rengia tokius specialistus, kurių trūksta Lietuvos teatrinei kultūrai. Bendradarbiaudama su Lietuvos kultūros centrų asociacija, Lietuvos liaudies kultūros centru ir kitomis darbdavių organizacijomis, katedra mato realų specialistų poreikį: „Dabar Lietuvoje trūksta renginių režisierių. Mes į tai reaguojame ir šiemet bus renkamas būtent renginių režisierių kursas“, – sako doc. dr. Danutė Vaigauskaitė. Vedėja akcentuoja, kad Režisūros katedroje specialistai rengiami kryptingai, todėl neišeina į nežinią, o dirba pagal specialybę, be to, dar studijuodami studentai įgyja tvirtą profesinį pagrindą, kuris atveria plačias profesinės veiklos galimybes. „Svarbu ne laukti, kol kas pasiūlys darbą, bet pačiam steigti darbo vietas“, – teigia doc. dr. D. Vaigauskaitė.