R. Kabašinskienė teigia, kad, keliant magistrantūros studijų vertės klausimą, reikia žiūrėti iš trijų perspektyvų: ko reikia organizacijoms, kokia yra situacija darbo rinkoje ir kokie asmeniniai tikslai.

„Kaip galima pastebėti, dauguma Lietuvos darbo rinkoje esančių žmonių yra išsilavinę, todėl įmonės turi iš ko rinktis. Tad įgijusieji ne tik bakalauro, bet ir magistro išsilavinimą gali labiau išsiskirti darbdavių akyse“, – teigia Vilniaus universiteto alumnė R. Kabašinskienė.

O kaip, baigus tik bakalauro studijas, būti įdomiam ir išsiskirti iš kitų? Juk dažnai jas baigę absolventai neturi didelių pasiekimų, kurie galėtų kalbėti savaime, ar stiprių darbdavių rekomendacijų.

„Ilgą laiką nagrinėjau gyvenimo aprašymus, todėl matau, ką sako darbdaviui įrašas, kad žmogus studijuoja magistrantūroje – jis turi tikslą, jo siekia. Papildomos informacijos suteikia ir pasirinkta aukštoji mokykla – nors daug priklauso ir nuo paties žmogaus, puikius rezultatus rodo aukštų standartų besilaikančio Vilniaus universiteto absolventai“, – teigia daugiau nei 15 metų patirtį organizacijų konsultavimo ir mokymų srityje turinti R. Kabašinskienė.

Lavinamos ir kompleksinės savybės

Žinoma, galima išgirsti nuomonių, kad darbo skelbimuose yra neadekvačiai išaukštinami išsilavinimo reikalavimai. Iš tiesų, pasitaiko, kad darbo skelbimai užrašyti šabloniškai ir ne kiekvienoms pareigoms eiti reikia magistro laipsnio. Vis dėlto svarbu kelti klausimą – kokių žmonių reikia organizacijai ir kokios kompetencijos yra svarbiausios?

„Šiandien matome, kad labiausiai vertinami tie, kurie geba kritiškai mąstyti, imtis iniciatyvos, kompleksiškai spręsti problemas. Ar tam išmokti tikrai reikia magistro laipsnio? Ne, tačiau dažniausiai darbdavys turi iš ko rinktis ir pirmenybę teiks tam kandidatui, kuris turi magistro laipsnį“, – sako „OVC Consulting“ Tyrimų grupės vadovė.

Pasak konsultavimo ekspertės, žmogaus potencialą atskleidžia ir jo intelektas, kuris priklauso nuo dviejų dalykų. „Pirma, intelektą lemia žmogaus genetika, kuri yra duotybė, nepriklausoma nuo kultūrinės aplinkos. Antra, intelektą lemia ir lavinami dalykai: verbalinis mąstymas, gebėjimas mokytis, spręsti kompleksinius klausimus ir pan. Akivaizdu, kad kuo daugiau yra lavinami šie gebėjimai, tuo žmogaus potencialas yra didesnis“, – įsitikinusi R. Kabašinskienė. Žinoma, tam tikrus gebėjimus galima lavinti atskiruose seminaruose, bet studijos, kaip teigia „OVC Consulting“ Tyrimų grupės vadovė, suteikia nuoseklumą, tai nuolatinis ėjimas profesionalumo link.

Didesnis atlyginimas pasiekiamas lengviau

„O jeigu asmuo nenori karjeros, jei jam reikia tik pinigų? Remiantis daugeliu tyrimų, yra įrodyta, kad egzistuoja tiesioginis ryšys tarp didesnio atlyginimo ir geresnio išsilavinimo. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad visa tai priklauso ir nuo srities, programos, kurią studentas mokosi. Vis dėlto netgi einant tas pačias pareigas egzistuoja atlyginimo už darbą ribos, kiek už tą darbą organizacija moka. Žmogus su magistro diplomu gali pretenduoti į aukštesnį atlyginimą toje pačioje organizacijoje“, – sako R. Kabašinskienė.

Jeigu norisi užsidirbti pinigų ir studijuoti – tai praktika, derinanti darbą ir studijas, labai dažnai yra skatinama. Kaip sako personalo valdymo ekspertė, idealu, jei darbas yra tos pačios srities kaip ir studijos – tokiu atveju įgytos žinios yra pritaikomos darbe.

„Bet jei net ne toje pačioje srityje dirbama – tai vis tiek labai geras būdas lavinti bendrąsias kompetencijas, įgyti gyvenimiškos patirties. Pinigai bet kuriuo atveju yra labai svarbus motyvas. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį: jei jie tampa vieninteliu motyvu studijuoti magistrantūroje, tuomet mokymasis būna dėl diplomo. Tokiu atveju reikėtų atvirai savęs paklausti: noriu mokytis dėl kompetencijų, kurios padės man pasiekti sėkmingesnę karjerą, ar tik dėl diplomo?“ – sako R. Kabašinskienė.

Svarbu suprasti, kad sėkmingai profesinei ateičiai vien tik diplomas – nepakankama sąlyga. Kompetencijos, įgytos studijų metu, deda sėkmingos profesinės karjeros pamatus, todėl įtakos karjerai gali turėti ir pasirinkta aukštoji mokykla. Darbo rinkoje paklausius specialistus rengiantis Vilniaus universitetas, nuolat esantis reitingų viršūnėse, suteikia papildomą galimybę žinių įgyti iš geriausių, tarptautiniu mastu pripažintų savo srities specialistų, mokslininkų.

Žmogus, įgijęs magistro laipsnį, tarsi signalizuoja organizacijai suteikti jam progą parodyti, kad jis gali tapti tikru specialistu. Jeigu jis dar ir motyvuotas – tikimybė pasiekti sėkmingą karjerą labai išauga. Pastebimas ir stiprus ryšys tarp asmens gebėjimo siekti karjeros ir geresnio išsilavinimo. Magistrantūros studijos – tas pasirinkimas, kuris leidžia žmogui šiuo keliu judėti sklandžiau ir tapti tikru specialistu.