Naujų patirčių siekiantys ASU studentai pagal „Erasmus“ programą kviečiami mokytis 25 Europos valstybėse – jų laukia net 86 aukštosios mokyklos. Bijote rizikuoti? Neverta! Tai galimybė pamatyti šalį, pažinti kitų kraštų ir kultūrų žmones, gauti stipendiją ir pramokti kalbos.

Neapsisprendusiems ASU visada parūpina papildomų vietų. Nuvykusieji ten pamiršta, kur gyvena, patikrina ir ,,sulaužo“ kitoms tautoms primetamus stereotipus, išankstinę nuomonę.

Į „Erasmus“ vyksta plačių pažiūrų ir bendraujantis jaunimas.

Sprendimai čia ir dabar

Buhalterinę apskaitą ir finansus studijuojantis Skomantas neprašovė – pusmetį kartu su 200 europiečių mokėsi Prahoje. Pirmą savaitę jie aplankė istorines ir žymias miesto vietas, klubus. Visi ten „slebizavoja“, bet noriai bendrauja. Geriausiai visus suartindavo ant grotelių kepto maisto, kitų kraštų valgių ragavimas, vakarėliai ir gimtadieniai.

„Praha! Mokiausi Čekijos žemės ūkio universitete. Visos paskaitos vyko anglų kalba. Gyvenau bendrabutyje ir tokiame pačiame studentų miestelyje kaip ASU“, – teigiamus bruožus vardijo studentas.

Paskaitas dėstė anglakalbiai dėstytojai – tikri savo sričių profesionalai, studentus mokę ne iš vadovėlių, o tikro gyvenimo pavyzdžiais. Skomantas prisipažįsta per pusę metų taip ir neradęs kelio į biblioteką.

„Užduodi klausimą ir dėstytojas susimąsto: ,,Velnias, reiks patikrinti. Duosiu įmonės darbuotojams – išsiaiškins“, – įspūdžiais dalijosi vaikinas. Skomantas domėjosi pramogomis užsienyje ir gyva verslumo praktika. Juk į Prahą per metus atvyksta beveik milijonas turistų ir jiems skiriama daug dėmesio. Galima pasinaudoti kitose šalyse prigijusiomis verslo idėjomis ir jas puikiausiai realizuoti gimtinėje.

Seminarai ar mokymai kitame mieste prasidėdavo pasivaikščiojimais, o baigdavosi čekiško alaus degustacija vietiniame bare arba darykloje. Savaitgalio kelionės ne pas tėvus, o po šalį ir į užsienį – ko daugiau reikia. Su keliais ispanais ir dviem vokietėmis jam teko keliauti ir į kalnus. Kuprinė, palapinė, miegmaišis – viskas buvo skolinta iš skirtingos tautybės žmonių. Grupelės tikslas tuomet buvo pasivaikščioti Aukštųjų Tatrų kalnuose, kertant Čekijos, Lenkijos ir Slovakijos sienas.

Viešnagė svetur vaikinui buvo gera proga patikrinti save. Tapti kulinaru padėjo įkyrūs draugų kvietimai į virtuvę paragauti. Gimtajame ASU jis iki šiol vadinamas geriausiu ispaniškos kiaušinienės kepėju. „Čia ir dabar tau reikia tartis dėl bendrabučio, interneto, kur įsigyti kabelį ir kas tau jį prijungs. Elementarūs dalykai, bet kai esi svetimoje šalyje, visai kas kita. Pats turi susirasti skalbyklą, pasigaminti valgyti. Vienas už viską esi atsakingas, ir paieškos sistemą „Google“ jau imi naudoti pagal paskirtį“, – kelionės privalumus vardijo vaikinas.

Kambaryje – su turku

Skomantas puikiai pažino turkų kultūrą, nes vienu kambariu dalijosi su šios musulmoniškos šalies piliečiu. Kiekvieną naktį prieš eidami miegoti jiedu turėjo įprotį pasikalbėti. Tai buvo tartum dar viena anglų kalbos praktika. Kalbėtasi apie religiją, vestuvių papročius. Diskusija apie Iraką vaikinui atvertė kitą tiesos pusę. Turkas kiekvieną penktadienį eidavo į mečetę melstis, o kartą namo parsinešė savo Bibliją – Koraną.

„Čia tau dovanų, bet ją galėjau tik pasiskolinti, nes pirkti brangu. Duodu paskaityti... Prahoj ir dar anglų kalba. Jei į Bibliją sudėtos istorijos, tai Korane yra klausimai ir atsakymai. Kad ir kokį užduosi, Korane į jį rasi atsakymą. Kodėl turkai nevalgo kiaulienos, skaitydamas negalėjau tinkamai suprasti, tad apsilankiau svetainėje „YouTube“ ir radau paaiškinimą“, – susižavėjimo neslėpė Skomantas.

Lietuvis buvo atsakingas už savo kambario draugo gimtadienį. Dovaną paruošė neeilinę – nuotraukų koliažą. Daugelį jis nustebino dėl paprastumo, o istorijos apie šią šventę netilo, į „dovanų madą“ atėjo koliažai. „Leidau jo draugams pagaminti tradicinius turkiškus patiekalus, o pats visiems parūpinau „vaikiško šampano“. Ir ispanai, ir italai labai nustebo, kaip galima buvo sugalvoti tokį dalyką. Nepatikėjo ir pats kambario draugas“, – džiaugėsi Skomantas.

Ispaniškos kiaušinienės receptas

Virtas bulves supjaustyk mažais gabaliukais ir dar apkepk. Pridėk paprikų ir kitų daržovių, kokias tik rasi po ranka. Galiausiai viską užpilk plaktu kiaušiniu. Apversk ir dar pakepink kitą pusę. Tikras omletas su gausybe priedų – sotus ir sveikas patiekalas.