Namo aplinka yra viena svarbiausių vietų, kurioje, ypač šiltuoju metų laikų visi norime praleisti kuo daugiau laisvo laiko. Labai svarbu, kad šioje erdvėje poilsio ir darbo zonos būtų sudėliotos tinkamai, kad būtų žaidimų aikštelių vaikams ir specialių erdvių naminiams gyvūnams. Aplink namą yra tiek daug darbo, kad ne visada spėjam pasidžiaugti to darbo vaisiais. Pasėji veją – pridygsta kiaulpienių, pasodini krūmą – jis nudžiūna, braškių lysvėse kelia puotas piktžolės, trinkelės išsikraipo, tvora griūva, jau nekalbant apie skaudamą nugarą ir tirpstančias rankas. Bet net ir tai neprivers atsisakyti svajonės – savo kiemo, medžio, gėlių. Kaip susikurti gražią, ilgaamžę aplinką, kad aplinkos apželdinimas nesukeltų daug nepatogumų? Tokiu atveju mums gali pagelbėti dekoratyvinio apželdinimo verslo  darbuotojo specialistai.

 

VšĮ Kretingos technologijos ir verslo  mokykloje kaip įprasta gegužės pradžioje,  per Atvirų durų dieną „Žaliajame pumpure “  pristatė naujai ruošiamą specialybę – dekoratyvinio apželdinimo verslo darbuotojo. Atvykę svečiai galėjo komponuoti – dekoruoti įvairiausias gėles, užauginti „profesijos medį “ ir t.t. Tad mokykla nuo rugsėjo 1-os dienos suteiks galimybę moksleiviams išmokti šių, šiandien labai paklausių aplinkos gražinimo ir tvarkymo dalykų, kurie yra baigę:

  • 12 klasių – mokymosi trukmė 1 metai ;
  • 10 klasių – mokymosi trukmė 3 metai, gimnazijos skyriuje įgyjamas vidurinis išsilavinimas.

Visi moksleiviai, pasirinkę šią specialybę, turės galimybę įgyti TR1 traktorininko bei B kategorijos vairuotojo kvalifikacijas nemokamai.

MOKYMO PROGRAMA:

•Skirta rengti dekoratyvinio apželdinimo verslo darbuotojus, gebančius įgyvendinti želdynų inžinieriaus sumanytą apželdinimo ir sutvarkymo projektą, įrengti vejas, gėlynus, takus ir kitus mažosios architektūros objektus, tvarkyti ir prižiūrėti parkų, gėlynų, sodybų aplinką, konsultuoti individualius bei firmos savininkus aplinkos tvarkymo ir apželdinimo klausimais, atlikti teritorijos tvarkymo projektus.

•Siekiant šių tikslų busimieji dekoratyvinio apželdinimo verslo darbuotojai teoriniuose užsiėmimuose mokomi agrotechnikos pagrindų, braižybos, piešimo ir kompozicijos pagrindų, darbo teisės pagrindų, raštvedybos, augalų tręšimo ir apsaugos būdų bei priemonių, dekoratyvinių augalų klasifikacijos, jų biologinių ir dekoratyvinių savybių, naudotis želdynų priežiūros įrankiais ir mažąja mechanizacija, gamtos ir darbų saugos, informacinių technologijų ir kt.

•Praktinis mokymas vyksta mokyklos dirbtuvėse, soduose, gėlynuose, šiltnamiuose, apželdinimo darbus vykdančiose ir želdinius auginančiose įmonėse, medelynuose. Praktinio mokymo trukmė - 48 savaitės. Jo metu įtvirtinami ir tobulinami gėlių auginimo ir dauginimo, vejų, gėlynų priežiūros ir kt. gebėjimai.

•Programa baigiama kvalifikacijos egzaminu. Baigusiajam suteikiama dekoratyvinio apželdinimo verslo darbuotojo kvalifikacija ir vidurinis išsilavinimas.

ASMUO, ĮGIJĘS DKORATYVINIO APŽELDINIMO VERSLO DARBUOTOJO KVALIFIKACIJĄ, TURI:

Gebėti skaityti ir nužymėti vietovėje želdynų projektus, paruošti žemę želdynams, dauginti dekoratyvinius augalus, įrengti vejas, gėlynus, takus ir kitus mažosios architektūros objektus, konsultuoti individualius savininkus aplinkos tvarkymo ir apželdinimo klausimais, dirbti želdynų priežiūrai skirtais įrankiais ir mechanizmais, naudotis informacinėmis technologijomis; žinoti verslo aplinkos įvertinimo principus, augalų apsaugos priemonių naudojimą, parkų, gėlynų, sodybų aplinkos tvarkymo metodus ;mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai ir savarankiškai, organizuoti savo darbą, efektyviai bendrauti su klientais ir kolegomis.

     ASMENINĖS SAVYBĖS:

Sėkmingą dekoratyvinio apželdinimo verslo darbuotojo veiklą lemia praktinis mąstymas, kruopštumas, puikus erdvės ir formos suvokimas. Taip pat svarbi fizinė ištvermė, puiki judesių koordinacija.

PROFESINĖS PERSPEKTYVOS:

Baigęs dekoratyvinio apželdinimo verslo darbuotojo mokymo programą asmuo gali dirbti samdomu želdinimo, aplinkos tvarkymo darbuotoju. Profesinė kvalifikacija tobulinama darbo vietoje. Gali tęsti technologijos studijas aukštojoje mokykloje. Be to, tokią specialybę įgiję mokiniai galės kurti savo verslą.

Kasmet gerėjant mokyklos materialinė bazei,  mokykloje įrengiamos floristikos teorijos ir praktinių užsiėmimų klasės, mokiniai  bus aprūpinami darbo ir mokymo priemonėmis bei medžiagomis. Specialybės mokomuosius dalykus dėstys profesionalūs mokytojai. Mokymosi metu moksleiviams taip pat bus organizuojamos išvykos į pažangiausius gėlininkystės ūkius, gražiausiai tvarkomas sodybas.

Smulkesnę informaciją ir galimybę susipažinti su šios specialybės dėstymo metodika galite  atvykę į VšĮ Kretingos technologijos ir verslo mokyklą.

Adresas: Sodžiaus 1C, Kretingsodžio kaimas, Kretingos rajonas

Internetinė svetainė: www.ktvm.kretinga.lm.lt

Telefonai : 844579308,  868621651 

El. paštas: koordinatoreausra@gmail.com arba info@kretvm.lt