Suvirintojo duonos jau ragavęs Česlovas sako, kad norint šią profesiją įvaldyti įmanoma, tereikia būti motyvuotam: „Dirbant suvirintoju galima nuolat kelti kvalifikaciją ir siekti vis aukštesnių tikslų. Kartais manoma, kad čia sunku, bet aš sakyčiau, kad sunku visur, todėl išmokti galima tik iš tiesų to norint.”

Metalo technologijų skyriaus vadovas Vytautas Petrokas, teigia, kad pilnos suvirintojų klasės mokymo centre greitai ištuštėja, nes specialistai išgraibstomi ir be darbo nelieka. Mokytojas pastebi, kad su laiku suvirintojų paklausa didėja, o tokią profesiją išbandyti ryžtasi net ir merginos. Kasmet mokymo centre suvirintojos darbą išbando viena ar dvi dailiosios lyties atstovės. „Didelė dalis žmonių ateina iš Darbo biržos. Jie nori įgauti pradinę kvalifikaciją, kaip pirmąją arba persikvalifikuoti iš jau turimos. Labai daug specialistų atsiunčia ir pačios įmonės, norinčios pasirengti sau kvalifikuotų darbuotojų. Taip pat nemaža mokinių dalis yra tie, kurie ateina mokytis patys, turėdami vidinę motyvaciją ir norintys dirbti suvirintojais.“

Specialistas atskleidžia, kad suvirintojo profesija šiais laikais nebeprimena vien juodo darbo - tai nuolatinis tobulėjimas ir geros perspektyvos: „Suvirintojas - visais laikais buvo paklausi profesija. Dabar ji ypač reikalinga. Šiais laikais suvirintojas yra labai kvalifikuotas žmogus. Svarbiausia suvirintojui - gera sveikata, racionalus mąstymas ir kruopštumas. Čia reikalingas atsakingumas ir užsispyrimas. Suvirintojas turi išmanyti tarptautinius standartus, mokėti dirbti su įranga. Dabar kone kiekviename, net ir paprasčiausiame suvirinimo aparate, yra mikroprocesoriai, skystųjų kristalų ekranai. Taip pat reikalaujama vis daugiau teorinių žinių, gebėjimo braižyti brėžinius. Praėjo tie laikai, kai suvirintojas buvo tik visas juodas purvinas dėdė su šalmu - šiandien suvirintojas dirba su mechanika, robotais – kartais - tai jau darbas, kone, su baltomis pirštinėmis.“

Pasak mokytojo, stengtis tikrai verta, nes rinka suvirintojams siūlo itin patrauklias darbo sąlygas. Geru specialistu, pasak V. Petroko, galima tapti maždaug per pusantrų metų, vienu metu dirbant ir mokantis. 

Daugiau informacijos: