Nesijaudinkite, jei vienu reisu nespėsite nusivežti visų reikiamų daiktų. Visiškai normalu ir įprasta, kad mokslo metų pradžioje pirmakursiai atgal pas tėvus grįžta kone kiekvieną savaitgalį ne tik ilgesio kamuojami, bet ir pasiimti trūkstamų daiktų.

Nesivežti visko vienu kartu netgi rekomenduotina. Visų pirma, tik atvykę į savo naująjį kambarį, įsikūrę ir apsipratę, realiai pajausite, kiek erdvės turite naujajame kambaryje ir kiek vietos yra pasidėti asmeniniams daiktams. Antra, nebūtina turėti visų daiktų individualiai. Kai kuriuos iš jų, pavyzdžiui, virtuvės reikmenis ir prietaisus, švaros priemones galite dalintis su kambariokais. Susipažinę ir susidraugavę, galėsite pasiskirstyti, kas ką atsiveža ar nuperka. Trečia, priklausomai nuo kambario specifikos ir asmeninių poreikių, laikui bėgant, vis tiek atrasite, ko dar trūksta ir reikėtų papildomai atsivežti.

O dabar keliaukime prie lagamino pakavimo.

Asmeniniai daiktai

  • Drabužiai ir batai. Verta pasidomėti, kokios galimybės jūsų bendrabutyje skalbti ir džiovinti drabužius. Jei galima naudotis vietoje įrengta skalbimo mašina, viskas paprasčiau. Jei ne – reikėtų pasiimti pakankamai švarių drabužių komplektų, kad „išgyvetumėte“ iki kelionės pas tėvus arba nereiktų dažnai vaikščioti į skalbyklą. Taip pat pasidomėkite, ar yra drabužių džiovyklė arba galimybė džiauti skalbinius bendrose patalpose, balkone ar pan. Jei ne, tuomet vertėtų įsigyti sulankstomą drabužių džiovyklę.
  • Higienos reikmenys ir kosmetika. Būtiniausi ir neišvengiami – šampūnas, muilas, dantų šepetėlis ir pasta, nagų karpiklis, rankšluostis. Toliau sąrašą pildykite patys pagal kasdienius poreikius (plaukų kondicionierius, kremai, veido priežiūros priemonės, skustuvas ir kt.). Poreikis bus panašus, kaip važiuojant ilgesnėms atostogoms. Papildomai reikia įvertinti tai, kad teks naudotis bendrais dušais, išsimaudžius grįžti į savo kambarį per bendrą koridorių, tad svarbu pasiimti gumines šlepetes, chalatą, patogią kosmetinę higienos reikmenims susidėti.
  • Mokymosi priemonės, asmeninis kompiuteris, įprastai naudojami elektronikos prietaisai, jų įkrovikliai. Prie jų itin pravartu turėti ir prailgintuvą su keletu elektros lizdų (taip išspręsite įprastą problemą, kuomet trūksta elektros rozečių arba jos yra per toli nuo jūsų stalo ar lovos). Įprastos kanceliarinės priemonės – sąsiuviniai, rašikliai, patogi kuprinė. Tolimesnis sąrašas priklauso nuo specialybės (pvz. braižybos įrankiai) – mokymo įstaiga turėtų suteikti informaciją, kokių specifinių priemonių reikės, jei tokių yra.
  • Vaistinėlė. Jei vartojate specifinius receptinius vaistus, vertėtų pasirūpinti, kad jų užtektų iki kito planuojamo vizito pas gydytoją. Paprastai vaistinėlėje reikėtų turėti vaistų nuo skausmo, priešuždegiminių, nuo peršalimo, pleistriukų, binto, dezinfekcinių tirpalų žaizdoms (pavyzdžiui, vandenilio peroksido, jodo).
  • Hobio reikmenys ir „sielai artimi“ daiktai. Kiek ir kokių šios kategorijos daiktų atsivežti, galėsite protingiau įvertinti, jau šiek tiek pagyvenę naujoje erdvėje. Visgi, svarbu turėti bent porą tokių širdžiai mielų daiktų, pavyzdžiui, šeimos bei draugų nuotraukų, namus primenančių suvenyrų. Jei laisvalaikiu dažnai grojate gitara, piešiate ar užsiimate joga, jums tikrai prireiks atitinkamų atributų.

Daiktai miegui

  • Miego drabužiai.
  • Pagalvė, antklodė, bent du komplektai patalynės užvalkalų.
  • Jei jautriai miegate, pravers miegojimo „akiniai“, ausų kištukai.

Virtuvės reikmenys

Indai bei įranga

  • Puodai, keptuvės ir kiti prietaisai maisto pašildymui. Čia kaip ir aišku. Reikia bent kelių skirtingo dydžio puodų (kiek mažesnio bulvėms, ryžiams ar makaronams, didesnio – sriuboms ir t.t.), bent vienos didesnės keptuvės (ne veltui sakoma, kad studento „kuras“ – keptos bulvės) ir galimai dar kokio mažesnio puodo ar keptuvės įvairiems padažams (ar vienam kiaušiniui išvirti/ iškepti) bei virdulio. Prie maisto gaminimo indų dar galima priskirti ir įvairius elektrinius prietaisus – sumuštinių keptuves, skrebučių skrudintuvus ir pan. – bet tai jau priklauso nuo poreikių ir nėra pirmos būtinybės reikmenys. Be to, visi elektriniai prietaisai (pvz., mikrobangė ar sumuštinių keptuvė) užima nemažai vietos, tad klausimas ar jos atsiras jūsų bendrame kambaryje.
  • Maisto ruošos indai. Čia kalbame apie tuos indus, kurių visuomet reikia maisto gaminimo procese – tai daugiausia įvairaus dydžio dubenys (kiaušinienei ar blynų tešlai užmaišyti, salotoms paruošti ir pan.).
  • Stalo ir kai kurie kiti įrankiai. Be šakučių, stalo peilių ir šaukštų (beigi šaukštelių), dar prireiks bent poros maisto smulkinimui skirtų aštrių peilių (jeigu jų daugiau, tai atitinkamai, daugiau žmonių vienu metu gali ruošti maistą – jei tik stalviršio erdvė leidžia), medinių mentelių maistui keptuvėje vartyti, samčio, kiaurasamčio ir kt.
  • Indų, iš kurių bus valgoma bei geriama: lėkščių, dubenėlių (sausiems pusryčiams, sriubai ar pan.), stiklinių, puodelių ir t.t.
  • P.s. Jūsų bendrabučio kambaryje turbūt truks ir kai kurios didesnės virtuvės įrangos – pvz., nedidelio šaldytuvo, tik čia, be abejo, jau reikės derintis išlaidas su kambariokais (arba/ ir tėvais) bei vietos klausimą (ar bus, kur jį statyti).

„Budintys“ maisto produktai bei prieskoniai

  • Prieskoniai bei padažai. Druska ir pipirai, žinoma, yra svarbiausi kiekvieno patiekalo gamyboje, tad jiems būti jūsų bendrabučio „virtuvės zonoje“ yra privalu. Kiti prieskoniai bei padažai priklauso nuo tavo (bei tavo kambariokų) pasirinkimo – tai gali būti sojos padažas, sultinio kubeliai, karis, čili pipirai ar, pagaliau, majonezas, ketčupas ir t.t.;
  • Aliejus;
  • Įvairios kruopos bei makaronai (ypač aktualu, jei nei tu, nei tavo kambariokai nesate iš kaimo ir nebūsite užversti bulvėmis iš tėvų namų): grikiai, ryžiai, makaronai ir kt.;
  • Kava bei arbata. Dažniausiai visi geria kavą bei arbatą, tad jeigu jūsų įpročiai su kambariokais pernelyg nesiskirs, geriausia būtų pasidalinti šių atsargų papildymo pareigas rotacijos būdu – t.y., susidaryti eilę, kas po ko pildys šias atsargas ir pirkti šiuos produktus paeiliui;
  • „Gyvenimo saldintojai“: cukrus, uogienės ir pan.

Žinoma, budinčius produktus gali papildyti ir gėrybės iš tėvų namų (jeigu konservavimas dar praktikuojamas jūsų šeimoje): marinuoti agurkėliai, konservuotos daržovės bei vaisiai ir pan.

Švaros priemonės

Kaip ir virtuvės reikmenis, jas pravartu dalintis su kambariokais.

  • Šiukšlinė(s). Galima turėti dvi – vieną organinėms (būtinai su dangčiu, kad nesklistų kvapai), kitą - neorganinėms atliekoms. Taip pat šiukšlių maišai.
  • Šluota ir semtuvėlis, grindų plovimo priemonės – kibiras, šepetys su kempine (ar grindų šluostė).
  • Buitinė chemija – indų ploviklis, grindų ploviklis.
  • Šluostės ir kempinės – atskirai dulkėms, virtuvės paviršiams, indams plauti.
  • Skalbimo milteliai.

Tai nėra baigtinis sąrašas, tačiau svarbiausius, pradžiai reikalingus daiktus jis apima. Kaip rašėme pradžioje, geriau neapsikraukite daiktų pertekliumi iš pradžių. Prireikus, visuomet galėsite papildyti atsargas. Taip pat neapgaudinėkite savęs ir vadovaukitės taisykle – jei tam tikro ne pirmos būtinybės daikto nenaudojate namie, greičiausiai jo neprireiks ir bendrabutyje (su kai kuriomis išimtimis, pavyzdžiui, dušo šlepetės).

* * *

Straipsnį parengė: Aistė Borjas

El.paštas: aiste.borjas@gmail.com