Kasmet bendrajame priėmime dalyvauja apie 39 – 40 tūkst. stojančiųjų, kuriems pasiūloma arti 1 tūkst. studijų programų. Pernai bendrajame priėmime dalyvavo 43 aukštosios mokyklos: 23 kolegijos ir 20 universitetų, sistemoje užsiregistravo 39,7 tūkst. stojančiųjų, iš jų beveik 22 tūkst. – 2014 m. abiturientai. Daugiau nei 27 tūkst. stojančiųjų pasirašė sutartis su aukštosiomis mokyklomis.

Šiemet teks būti itin dėmesingiems ir apdairiems pildant stojamąjį prašymą – Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) informacinėje sistemoje bus galima pateikti mažesnį nei anksčiau pageidavimų skaičių – iki  9 – ir stojantysis sulauks tik vieno kvietimo studijuoti.

Pradėti pildyti stojamąjį prašymą LAMA BPO informacinėje sistemoje galima ir neturint brandos atestato: pateikti vardą, pavardę, elektroninio pašto adresą, pradėti pagal svarbą rikiuoti pageidaujamas studijų programas.

Įvairių klaidų pasitaiko ir pildant registracijos duomenis. Štai dažniausios iš jų.

Stojamieji egzaminai: tikrinkite ir įsidėmėkite datas 

Nepatingėkite patikrinti tvarkaraščio LAMA BPO sistemoje. Šiemet stojamieji egzaminai į kai kurias aukštąsias mokyklas prasidės vos pasibaigus brandos egzaminų pagrindinei sesijai (2015 06 19 – 2015 07 08).

Jei nelaikote fizikos, chemijos, informacinių technologijų, muzikologijos egzaminų, kurie vyks paskutiniąją brandos egzaminų sesijos savaitę – turėsite pakankamai laisvo laiko. Jei laikysite ir muzikologijos brandos egzaminą  – susikaupkite ir sužiūrėkite stojamųjų egzaminų datas.

Likus 24 valandoms iki stojamojo egzamino pradžios, užsiregistruoti į tą studijų programą, kuriai reikia stojamojo egzamino, nebus galima – ji uždaroma. 

Vardas ir pavardė – tik tam skirtuose langeliuose: nesumaišykite 

Ankstesniais metais yra buvę net arti 90 atvejų, kai abiturientai užsiregistruoja  ne LAMA BPO  bendrojo priėmimo prašymų,  o rezidentūrai skirtame langelyje. 

Pildant prašymą, nevalia sumaišyti vardo su pavarde! Vardas ir pavardė rašomi tik tam skirtose grafose, ir tik lietuviškai, ne „šveplos“ SMS žinutės stiliumi!

Mat atestatų duomenis su tiksliais abiturientų vardais ir pavardėmis LAMA BPO gauna iš Švietimo ir mokslo ministerijos ir kitų institucijų.  Kompiuteris ieško konkrečios nurodytos pavardės, vardo, asmens kodo.

Jei  vardas sumaišytas su pavarde ar pavardė įrašyta nelietuviškomis raidėmis, –  kompiuteris neieškos kitose grafose ir nespėlios, kokia galėjo būti padaryta klaida: jam tokio asmens paprasčiausiai nėra, o tai reiškia, kad jūsų konkursiniame bale švies nuliai.

Taip gali nutikti, pavyzdžiui, dėl vienintelės ė raidės.

Dar viena klaida – kai į grafą „Išsilavinimo įgijimo metai“  įrašomi gimimo metai. O juk iš tiesų esama tais metais baigusiųjų mokyklas  – tačiau jų konkursinis balas skaičiuojamas visiškai kitaip!

Taip pat itin nevykęs sumanymas – įrašyti neveikiantį, ne savo, o draugės ar draugo elektroninį paštą. Mat nurodytuoju elektroninio pašto adresu tuojau pat gaunamas pranešimas, kad jūs užsiregistravote LAMA BPO duomenų bazėje, ir pateikiamas konkretus identifikacinis kodas, kurį reikės įrašyti prisijungiant.

O prisijungti juk teks daug kartų – tiek, kiek iki pat liepos 17 dienos 15 valandos norėsite keisti savo pasirinkimus pageidavimų sąraše.

LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas pasakojo jau kelintus metus stebįs įdomų reiškinį: paprastai po kiekvieno išlaikyto egzamino, o ypač - paskelbus jų rezultatus, LAMA BPO sistemoje išsyk smarkiai padaugėja prisijungusių abiturientų. Veikiausiai, padrąsinti gautų įvertinimų, abiturientai naršo po studijų programas, koreguoja pageidavimų sąrašą.

Patarimas: nepanikuoti 

Svarbiausia – žinoti iš anksto: kas benutiktų, visada galima paklausti – paskambinti arba parašyti užklausą el. paštu konsultantams. 

„O klausimų pasitaiko įvairiausių – neretai dėl paprastų, žmogiškų, techninių klaidų: pamiršto slaptažodžio, neteisingai ar nepilnai užpildyto informacijos laukelio.

Tam LAMA BPO tinklalapyje netgi turime „Dažniausiai užduodamų klausimų“ skiltį. Tad pirmiau derėtų panaršyti joje, o neradus atsakymo – elektroniniu laišku ar skambučiu susisiekti su konsultantais. Atsakymo sulaukiama greitai, o pirmas patarimas neretai būna – nepanikuoti“, - komentuodamas šiųmečio priėmimo ypatumus, sakė LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas.